Ravissante restauratie: muurschildering van Humblet wordt verbindend erfgoed

Ontdek alles over de restauratie van de muurschildering en maak kennis met Ornament, meesters in conservatie en restauratie.

Ravissante restauratie: muurschildering van Humblet wordt verbindend erfgoed

In 1968 penseelde de Leuvense Theo Humblet een indrukwekkende muurschildering in de brandweerkazerne aan de Vaartkom. Omdat de plek een herbestemming krijgt als woonproject The View, werd de kazerne gesloopt. Toch blijft het erfgoed bewaard. Met dank aan Ornament, meesters in conservatie en restauratie.

Toekomst verzekerd

Met zijn 6,80 meter breed bij 2,5 meter hoog is ‘Ontmoeting van Ulysses en Nausikaa’ ronduit indrukwekkend. Het werk heeft niet alleen een artistieke merite, maar ook een emotionele waarde: het verbindt de inwoners van Leuven met lokaal erfgoed. DCA en Ertzberg koesteren de geest van de plek en neemt zijn publieke engagement ernstig. Daarom wilden wij, samen met vele anderen, het tableau koste wat kost een tweede leven geven. Voor jou als toekomstige bewoner. Voor alle Leuvenaars. Voor de stad. Voor de toekomst.

Huzarenstukje

De restaurateurs van Ornament, onder leiding van Fabian Rasson, recupereerden de muurschildering met de ‘a strappo’-techniek. Die wordt doorgaans toegepast op eeuwenoude Italiaanse fresco’s, die met water en pigment op kalkpleister geschilderd zijn. Deze techniek hanteren op moderne schilderingen in acryl, is van een heel andere orde. De grootste uitdaging? De juiste lijm vinden om die daarna in de juiste consistentie aan te brengen, zónder de verflaag aan te tasten, noch de lijmlaag op de nieuwe drager. Er kwam intensief speur- en testwerk aan te pas, maar wel met het verhoopte resultaat. Bij de afname van de schildering ging er amper vijf procent van verloren.

Bewerkelijk procedé

De toepassing van de a strappo-techniek op een werk van dit kaliber is een unicum en een ongeëvenaarde krachttoer. Er komen talloze arbeidsintensieve stappen aan te pas die stuk voor stuk uiterste precisie en kundigheid vereisen. Een greep uit de handelingen:

  • originele schildering schoonmaken;
  • plaat voorbereiden;
  • schilderlaag voorbereiden;
  • afname op plaat kleven;
  • katoen- en lijmlaag verwijderen;
  • schade met plamuur invullen;
  • randen aanwerken met kunsthars;
  • panelen onder- en bovenaan bijwerken;
  • matte vernis aanbrengen.

Kunstzinnige confrontatie

Op dit moment is de restauratie haast volbracht. Fabian en zijn collega’s hebben er wekenlang met man en macht aan gewerkt, veelal individueel of met z’n tweeën. In totaal droegen vijf mensen hun steentje bij tot een tweede leven van dit kleurrijke en tot de verbeelding sprekende werk. ‘Ontmoeting van Ulysses en Nausikaa’ krijgt binnenkort publieke visibiliteit in het woonproject. Op een plek waar kunst, architectuur en mensen in dialoog gaan.

Op zoek naar een eigentijdse woonst tussen stad en water, met prachtige vergezichten en een boeiende geschiedenis? Ontdek het woonaanbod van The View.