The View: trendy én duurzaam wonen

Wat maakt The View nu precies duurzaam? We zoomen erop in met Bart Sneyers, projectmanager bij DCA.

The View: trendy én duurzaam wonen

In de nieuwe Leuvense stadswijk Tweewaters, tussen de Vaartkom en de Dijle, verrijst The View: een eigentijds woonproject met een ingetogen architectuur en een duurzame insteek. Wat maakt The View nu precies duurzaam? We zoomen erop in met Bart Sneyers, projectmanager bij DCA.

Gebouwd met het oog op morgen

The View is duurzaam in de brede betekenis van het woord. “Het project beantwoordt vanzelfsprekend aan de nieuwste bouwnormen en wetgevingen rond energieprestaties”, vertelt Bart. “En dat dankzij onder andere prima isolatie en hoogrendementsbeglazing. Maar het energieperformante gebouw wordt ook opgetrokken met de blik op de toekomst. Zo wordt de verwarming vanop één centrale plek aangestuurd. Dat vereenvoudigt een eventuele omschakeling naar een ander verwarmingssysteem zoals een warmtenet.”

Slimme oriëntatie en snufjes

Om flink te snoeien in de energiekosten – zonder in te boeten op comfort – zijn de leefruimtes grotendeels beglaasd met een zuid- of zuidwestoriëntatie. “Je krijgt dus een maximum aan zonlicht binnen zodat je ’s winters minder moet verwarmen. In de zomer is er geen kans op oververhitting dankzij screens op een aantal ramen.”

Ook energiebesparend en toekomstgericht: domotica. “Alle appartementen zijn uitgerust met een basisdomoticasysteem: Smart Home. Bewoners kunnen dat naar wens uitbreiden, bijvoorbeeld om hun verbruik van elektriciteit en verlichting te beheren en optimaliseren. Ook bestaat de mogelijkheid voor levensbestendig wonen door uw domotica uit te breiden met hulpmiddelen voor senioren. Met eenvoudig te bedienen apps regel je in een handomdraai – ook vanop afstand – lichten, verwarming, noem maar op.”

Groen buffert warmte en water

Ook het exterieur en de buitenruimtes van The View zijn ontworpen om meer duurzaamheid en een betere levenskwaliteit te verzekeren. “De gevel bestaat enerzijds uit robuuste baksteen en anderzijds uit een mooie crepi en architectonisch beton voor een tijdloze uitstraling. De private binnentuin met veel wintergroene beplanting biedt de bewoners een oase van rust. Tegelijk is de tuin opgevat als een ontmoetingsplek om sociaal contact te bevorderen. Het vele groen zorgt voor schaduwplekken en verkoeling. Ook alle platte daken zijn voorzien van een groendak. Ideaal om water te bufferen en de typisch stedelijke ‘oververhitting’ tegen te gaan.”

Beste van natuur en stad

Wonen in de stad heeft nog duurzaamheidsvoordelen. The View ligt op wandelafstand van het station, wat handig is voor woon-werkverkeer of uitstapjes in de vrije tijd. Bovendien zijn alle troeven van de stad binnen handbereik. En dat terwijl je toch rustig en groen woont, met het water van de Vaart en de Dijle aan je voeten.

Interesse?

Benieuwd wat The View nog allemaal in petto heeft? Je ontdekt het hier.